Jaaroverzicht januari: 'bodemleven is grootste kapitaal'
1. Christian Häni: bodemleven is grootste kapitaal
In 1998 streek de Zwitser Christian Häni met zijn familie neer in West-Roemenië. Inmiddels hebben ze een biologisch, regeneratief akkerbouwbedrijf van 800 hectare, waarbij geen kunstmest maar óók geen dierlijke mest wordt gebruikt. „Ik voed het bodemleven met organische stof en de inzet van vlinderbloemigen, de natuur doet de rest!”
2. Aandacht voor 35 jaar biologische landbouw in Lelystad
Jan Jonkman, Willem Kips en Jan van Geffen vertellen over de ontwikkeling van de biologische landbouw aan de Bronsweg in Lelystad. Omroep Flevoland maakte een serie over de begintijd van de ‘bakermat’ van de biologische landbouw.
3. 28 Europese miljoenen voor promoten biologisch in 2023, maar niet voor Nederland
De Europese Commissie investeert in 2023 € 185,9 miljoen in promotieacties voor de afzet van duurzame en hoogwaardige landbouwproducten in de EU en wereldwijd. Deze investering is onderdeel van de ‘Van boer tot bord’-strategie. De geselecteerde campagnes zullen consumenten in de EU en elders in de wereld informeren over de verschillende EU-kwaliteitsregelingen en -labels. Het consumeren van biologische producten wordt door de EU gestimuleerd met 28 miljoen. Er zijn geen Nederlandse promotieprojecten die ingetekend hebben op deze stimuleringsregeling. Géén gemiste kans, volgens Michaël Wilde van ketenorganisatie Bionext.
4. Johannes Eisenbach: Maak de natuur onderdeel van onze manier van boeren
Johannes Eisenbach pleit voor een radicaal nieuwe aanpak in bodemverbetering. Een zonder kunstmest of dierlijke mest. Alleen dan kan de plant, net zoals in de natuur, voor echt duurzame bodemvruchtbaarheid zorgen. Daar ligt volgens de Duitse agro-econoom een gecompliceerd proces, gebaseerd op een interactie tussen de wortels en het bodemleven, aan ten grondslag. Deel 2 in een serie over bodemverbetering zonder dierlijke mest.
5.Wiedrobot ‘as a service’
Technologie is hoog nodig om 15 procent biologisch landbouwareaal te realiseren, zodat de teler minder afhankelijk is van dure handarbeid om een goede opbrengst te realiseren. De wiedrobot van Trabotyx, mede-opgericht door Tim Kreukniet, is aankomend jaar goed genoeg om in te zetten en zoekt telers die het aandurven. Een van die telers is Gert-Jan van Raaij, akkerbouwer op zandgrond die afgelopen jaar een Trabotyx wiedrobot als proef in zijn gewassen heeft laten rijden. Tijdens een workshop over veldrobots op de Biokennisweek volle aandacht voor deze innovatie.