Jaaroverzicht juli: 'Planten en mensen hebben 24 uur per dag zorg nodig'
1. Planten en mensen hebben 24 uur per dag zorg nodig
Kwekerij Aaldering de Stek nabij Zelhem (GD) biedt deelnemers een zinvolle dagbesteding door samen met hen biologische vaste planten te kweken. De Stek bekijkt en beoordeelt ieders talenten. Zo zijn er mensen betrokken bij het stekken en vermeerderen van planten, maar er zijn ook onderhoudstaken en klusprojecten. De meeste deelnemers hebben een agrarische achtergrond. „We werken samen om de kwekerij vooruit te helpen. Als iemand niks met plantjes heeft, wordt het niks.”
2. Uitwaaien op de BioVlddag
De BioVelddag is naar omstandigheden goed bezocht, ondanks code rood. Het programma in Lelystad is iets aangepast, de machines stonden daar merendeels op het erf en de workshops werden binnen gehouden. Het slechte weer vroeg improvisatievermogen van de organisatie. In Dronten zijn de demo's buiten op Warmonderhof gewoon doorgegaan. Tussen de buien en windstoten door is er het beste van gemaakt.
3. Biologisch melkveehouder bij Veluwe gebombardeerd tot piekbelaster
„Het was een totale verrassing. Wij zijn echt geen piekbelaster. Toch was dat de uitkomst van de Aerius Check. We moeten de ridiculiteit van deze aanpak aantonen”, zegt Jan Dirk van de Voort uit Lunteren (GD), biologische melkveehouder met negentig Jersey-koeien.
4. Veldbonen bij Pyt Sipma
„Ik ben gek op dingen die niet kunnen” zegt Pyt Sipma uit Friesland over zijn mengteelt veldbonen met tarwe. En dan doelt Sipma niet op de teelt zelf, want dat gaat bij hem op het bedrijf goed. Er moet volgens hem iets in de keten gebeuren, om de teelt rendabel te krijgen. Sipma is één van de vier boeren die mee doen aan het project ‘ketenontwikkeling voor tarwe-veldboon in mengteelt’. De Friese bio boer laat graag zien hoe de mengteelt op zijn perceel er bij staat.
5. Jan Overesch: idealistische twitterboer uit Salland
Jan Overesch, een fenomeen op Twitter. Een biodynamische boer die zijn visie op de landbouw digitaal de wereld in slingert. Sinds 2011 is hij online en heeft in die tijd bijna 34.000 tweets verstuurd. Wat drijft deze, kritische, fanatieke twitterboer? De landbouw een spiegel voorhouden, maar het zélf ook altijd beter proberen te doen: dat is het devies van de akkerbouwer en varkenshouder uit Raalte.