45 jaar BD Grondbeheer
„Hoewel de huidige landbouw in een impasse lijkt te zitten, zie ik een enorm momentum aankomen om de gewenste omslag in de landbouw mogelijk te maken. De gemiddelde leeftijd van boeren in Nederland loopt tegen de 60 jaar. Tussen nu en tien jaar komt er dus een groot potentieel aan landbouwgrond vrij. Het is aan ons – BD Grondbeheer en onze donateurs – om te zorgen dat al die vrijkomende hectares straks beschikbaar komen voor boeren, die het net als wij anders willen. Het aantal donaties, legaten en obligaties, zal ons tempo gaan bepalen” geeft voorzitter Kees van Biert aan.
Eerste grondaankoop
De eerste grond verwierf BD Grondbeheer in 1979. Landbouwpionier en tuinster Willy Schilthuis droeg zeven hectare van haar bedrijf de Vierjaargetijden in Nieuwe Wetering over aan BD Grondbeheer. Via donaties en leningen sprokkelde BD Grondbeheer de rest van de koopsom bij elkaar voor deze eerste grondaankoop. De Vierjaargetijden is later verhuisd naar Groeningen en voortgezet onder de naam De Watertuin.
Over de generaties heen
In de 45 jaar die volgden heeft BD Grondbeheer ruim 600 hectare landbouwgrond verworven, verspreid over 30 bedrijven in heel Nederland. Naast de aankoop van grond heeft BD Grondbeheer nog een taak: zorgen dat de vruchtbare landbouwgrond over de generaties heen in goede handen blijft. De Vrolijke Noot in Wapserveen is hiervan een mooi voorbeeld. De oprichters van deze kwekerij hebben hun levenswerk na ongeveer dertig jaar overgedragen aan hun opvolgers Ties en Esther Betjes. BD Grondbeheer maakte dit mogelijk door de opvolging financieel, sociaal en juridisch in goede banen te leiden.
Maatschappelijke coalitie Aardpeer
Anno nu is het werk van BD Grondbeheer actueler dan ooit. Het verlies van biodiversiteit en de klimaatverandering vragen om een transitie naar een natuurvriendelijke landbouw. Om die transitie aan te jagen, hebben BD Grondbeheer, Wij.land, Herenboeren NL en Triodos de handen in elkaar geslagen en samen in 2020 de beweging Aardpeer opgericht. Sindsdien verwerft Aardpeer landbouwgrond voor alle natuurvriendelijk werkende boeren, zoals herenboeren, voedselbossen, regeneratieve en permacultuur initiatieven. Het gaat steeds om boeren die met voedselproductie het bodemleven, landschap en de biodiversiteit aantoonbaar verbeteren. De meest recente grondaankoop is bij Burgerboerderij de Patrijs.
Tekst: BD Grondbeheer
Beeld: Ellen Meinen