Meest bekeken video's van 2023
Kalfjes bij de koe in Helvoirt. Hoe gaat dat op de Kerkhoeve bij Manon van Balkom?
Van Balkom melkt 135 holsteiners en ziet vele voordelen. Het bespaard arbeid. De kalveren zijn vlug en als koe al gewend aan de robot. Ook levert dit systeem bij haar gezonde dieren op. „Wie kan er nu beter zorgen voor de kalveren dan de eigen moeder?"
Experimenteren met 'no till' zaaimachine
Arjen Verschure probeert regeneratieve landbouwprincipes uit: de grond bedekt houden, niet ploegen en bodemleven in stand houden staat hierbij centraal. Verschure heeft geïnvesteerd in een Franse ‘no till’ zaaimachine die in bestaand gewas kan doorzaaien.
Vijftig koeien in zelfgebouwde mobiele melkstal Pijnacker
Het is voor Dirk Gravesteyn het tweede seizoen dat hij melkt in de weide. In zijn zelfgebouwde twaalfstands zij-aan-zij melkstal heeft hij alle voorzieningen zoals in een standaard melkput, maar dan op wielen.
Melkschapen, melkkoeien en akkerbouw bij Johan Marijs
Johan Marijs runt een bijzonder gemengd bedrijf in Kraggenburg. Met 380 melkschapen, 45 melkkoeien en 40 hectare akkerbouw is er voor zijn drie vaste medewerkers jaarrond werk. De drie bedrijfstakken versterken elkaar op allerlei vlakken.
Vlasoogst in Flevoland
Adri van Nieuwenhuyzen vertelt over de vlasoogst op zijn biodynamische bedrijf in Biddinghuizen. Voor het tweede jaar teelt hij vlas op zijn gemengde bedrijf. Het lijnzaad gaat naar een bakker en de vezels worden gebruikt voor de productie van linnen.
Bloemenboerin Feere Zuyderhoff over biologische snijbloementeelt
Feere is de trotse eigenaar van een biologische snijbloemenkwekerij in Uithuizen. In 2018 begon ze met het telen van bloemen. Wat begon als een persoonlijke fascinatie, groeide uit tot een SKAL-gecertificeerde biologische bloemenkwekerij.
Biologische soja oogst voor humane consumptie
Bas en Evert Jan Daling oogsten hun biologische sojabonen voor humane consumptie. Vader en zoon vertellen over de teelt en de afzet van hun product.
Jeroen Groenewegen wijzigde voerstrategie, minder liters met gezondere koeien
Jeroen Groenewegen uit Kraggenburg molk gangbaar ruim 10.000 liter. Dat kunstje hield hij ook bio vol, al ging dit ging wel gepaard met gezondheidsproblemen. Twee jaar geleden maakte hij de ommezwaai naar een andere voerstrategie.
Nooit meer wat missen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Op dinsdag en vrijdag ontvang je alle nieuws en achtergronden uit de biologische landbouw in je mailbox.
3 maanden gratis Ekoland uitproberen? Ontvang het vakblad en lees alle online topartikelen gratis door je hier vrijblijvend aan te melden.