Jaaroverzicht november: 'Agrico: CRISPR-Cas is geen kip met gouden eieren'
1. Agrico: CRISPR-Cas is geen kip met gouden eieren
CRRISPR-Cas, een vorm van gene editing, is geen kip met gouden eieren. Dat zegt hoofd R&D Sjefke Allefs van Agrico. De Nederlandse coöperatie, tevens marktleider in biologische consumptie aardappelen in Nederland, staat niet principieel afwijzend tegenover New Genomic Techniques (NGT’s). Wel benadrukt Allefs dat CRISPR-Cas beperkte mogelijkheden biedt en dat de veredelaars van Agrico voldoende technische mogelijkheden hebben met klassieke veredeling. De gentech-discussie wordt volgens Allefs gedreven door commerciële belangen waarin nuance ontbreekt. „De mondiale voedselproductie is op geen enkele manier in gevaar als Europeanen gene editing afwijzen”.
2. Reacties op de verkiezingsuitslag: ‘Ik zie bij PVV, NSC en VVD geen enkele urgentie om met klimaatproblematiek aan de gang te gaan’
'Emigreren, wegwezen': de verkiezingsuitslag maakt veel los in de biologische landbouw. Wat zal de overwinning van de PVV gaan betekenen voor de ontwikkeling van de bio sector? Vier prominenten uit de biologisch (dynamische) landbouw geven hun reactie.
3. Jan Schrijver: 'Investico legt bloot wat bio sector al decennia ervaart'
Biologische boeren uit Nederland krijgen als enige uit Europa geen speciale subsidie voor bio landbouw. De Nederlandse overheid kiest liever voor marginale ´verduurzaming´ van intensieve landbouw. De afgelopen jaren ontvingen ze daardoor minder geld dan boeren uit de rest van Europa. Volgens de Europese Commissie steunt Den Haag de biologische landbouw te weinig. Dat valt te lezen in het onderzoek van Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
4. ‘Minder jongvee is makkelijkste maatregel’
Zo’n zestig Natuurweideboeren hoorden onder meer Ruud Hendriks spreken. Hij noemde stikstof een zegen. Gerard Migchels van de WUR pleit voor de BioMonitor en Pierre Berntsen van de ABN Amro voorspelt dat het beleid na 22 november niet zal veranderen omdat de wetgeving in Brussel wordt gemaakt.
5. Minitrekker is technische spil van proef met kleinschalige landbouw
In Sellingen in Oost-Groningen experimenteert Jan Dommerholt met een combinatie van duurzame kleinschalige akkerbouw, tuinbouw en agroforestry. Technische spil van de proef is een klein, licht trekkertje, dat veel kan en weinig kost.