Nieuwe podcast: waarom gentech niet thuishoort in bio
Al bijna een jaar wordt er gestreden om de biologisch (dynamische) landbouw vrij te houden van gentechnologie. Ondanks een aangeboden petitie, de motie die hier uit voort kwam en een demonstratie in Brussel, lijkt het er op er in Europa toch gestemd zal worden vóór versoepeling van regels rondom nieuwe gentechnieken zoals CRISPR-Cas.
Luister hier waarom gentechnologie niet thuishoort in de biologische landbouw.
De podcast is een vervolg op de podcast die eerder dit jaar is gemaakt, met onder andere Edith Lammerts van Bueren en Michel Haring.
Meer weten over dit onderwerp?
Lees alle artikelen over nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPR-Cas in ons dossier.
De meest gelezen artikelen uit dit dossier:
CRISPR-Cas doet geen recht aan het leven
„Een plant is een samenhangend, levend organisme en meer dan een zak legostenen.” Wageningse Emeritus hoogleraar biologische veredeling Edith Lammerts van Bueren legt uit waarom de gentechnologie niet past bij de biologische landbouw. In een uitgebreid interview, dat opgeknipt is in drie delen gaat zij in op de gevolgen voor de biologische sector wanneer de huidige Europese GGO wetgeving versoepeld wordt. Dit eerste deel gaat over de waarden van de biologische landbouw en waarom gentech hier lijnrecht tegenover staat. „Een plantwaardige veredeling hoort bij een biologische manier van denken.”
Agrico: CRISPR-Cas is geen kip met gouden eieren
CRRISPR-Cas, een vorm van gene editing, is geen kip met gouden eieren. Dat zegt hoofd R&D Sjefke Allefs van Agrico. De Nederlandse coöperatie, tevens marktleider in biologische consumptie aardappelen in Nederland, staat niet principieel afwijzend tegenover New Genomic Techniques (NGT’s). Wel benadrukt Allefs dat CRISPR-Cas beperkte mogelijkheden biedt en dat de veredelaars van Agrico voldoende technische mogelijkheden hebben met klassieke veredeling. De gentech-discussie wordt volgens Allefs gedreven door commerciële belangen waarin nuance ontbreekt. „De mondiale voedselproductie is op geen enkele manier in gevaar als Europeanen gene editing afwijzen”.
Patenten in plantenveredeling leiden tot marktconcentratie
Nieuwe gentechnologieën zoals CRISPR-Cas zijn onlosmakelijk verbonden met patenten. Aldus Maaike Raaijmakers van Bionext. Dit zal leiden tot minder keus in, en hogere prijzen voor zaaizaden.