Protest in Brussel en goed gesprek in Den Haag: versoepeling NGT regelgeving ramp voor biosector
Binnenkort wordt er in Brussel gestemd over het huidige wetsvoorstel met betrekking tot deregulering van New Genomic Techniques (NGT’s). Als er gestemd wordt voor versoepeling van de regelgeving, heeft dit grote, onomkeerbare gevolgen voor de biologische landbouw.
Vanuit heel Europa zijn er gister demonstranten naar Brussel gekomen om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Merle Koomans van den Dries: „Er stonden vertegenwoordigers van grote groepen mensen uit onder andere, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en België. En Nederland dus. Het is interessant om te merken dat er veel verschillende clubs zich met deze thematiek bezig houden en die vertegenwoordigen heel veel mensen. Het topje van de ijsberg stond gister te protesteren.” Tijdens het protest was ook Europarlementariër Anja Hazenkamp aanwezig.
De biologische sector, die vrij wil blijven van gentechnologie, maakt grote zorgen over de voorgenomen wetswijziging. Want, wanneer het wetsvoorstel zal worden aangenomen zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn om vrij te blijven van NGT’s. Producten die met behulp van gentechnologie zijn geproduceerd hoeven bij aanname van de wet niet meer gelabeld of geëtiketteerd te worden. Hierdoor heeft de consument en boer straks geen keuze vrijheid. De verplichte risicoanalyse zal wegvallen en uitgangsmateriaal zal grotendeels gepatenteerd gaan worden, met alle gevolgen van dien.
Ook Roosmarijn Saat besprak dit onderwerp met demissionair minister Adema. Een lastig gesprek geeft Saat aan, omdat de minister voorstander is van het gebruik van deze technieken in de landbouw. In het gesprek werd nogmaals duidelijk dat hij zich niet hard wil maken voor etiketteringsplicht. Eerder legde hij een motie om de keuzevrijheid voor de consument te garanderen naast zich neer. Het ‘lichtpuntje’ van het gesprek: Adema ziet het gevaar van kruisbestuiving van GMO gewassen in de biologische landbouw. Adema heeft toegezegd hierover met de sector nader te willen spreken.
Pauzeknop
„Het indrukken van ‘de pauzeknop’, zou al een hele winst zijn binnen dit proces. Deze maand wordt er in Brussel over het wetsvoorstel gestemd. Maar wat ons betreft is er meer onderzoek nodig, anders zijn de gevolgen onomkeerbaar. Het zou fantastisch zijn als dit vanuit Nederland, en idealiter vanuit Europa, wordt erkend” aldus Saat.
Voor meer informatie over dit onderwerp, beluister de podcast, lees ons dossier en beluister het interview met Merle Koomans van den Dries, directeur van voedselcoöperatie Odin én een van de drijvende krachten achter actiegroep Mijn Eten Mijn Keuze.