Bioboer Hakvoort ‘Agroforestry baanbreker van het jaar’
Bioboer Hakvoort heeft de prijs samen met zijn collectief-collega’s Joost van Middelaar en Gerard Keurentjes gewonnen. Aanleiding daarvoor is dat hij volgens de organisatie bewezen heeft dat zijn aanpak waardevol is en een positief effect heeft op de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Initiatiefnemer van de prijs is het Agroforestry Netwerk Nederland. Zij maakte de winnaar bekend tijdens haar online jaarevenement. „Ik maak deel uit van het Kuinderbos-collectief en mijn collega’s Gerard Keurentjes, Joost van Middelaar en boswachter Harco Bergman, maken hier een evenredig deel aan uit", aldus Hakvoort in een toelichting. „Dankzij hun gunning mocht ik als eerste in het bosweide. Het initiatief en ontwikkeling wordt door ons allen gedragen."
Aangeplante windsingels
Het bedrijf van Jelle en Willian Hakvoort ligt naast het Kuinderbos in Flevoland. Een aangrenzend deel van het Kuinderbos wordt begraasd door zijn Jersey-koeien en de door hem aangeplante windsingels sluiten aan op het bos. Hakvoort is pachter bij Staatsbosbeheer. De samenwerking dateert van 2020 en valt onder het programma natuurinclusieve landbouw. Staatsbosbeheer stelde hiervoor 21 hectare natuurgrond beschikbaar. Hakvoort heeft als doel de biodiversiteit rond het Kuinderbos te verbeteren, het aanpakken van verruiging en het beperken van maaibeheer.
Bessen en noten
Bij de aanleg van de windsingels is gekozen voor zowel bessen- en noten-dragende soorten als medicinale soorten: naast els, berk, linde, tamme kastanje, zoete kers, boswilg en schietwilg ook struiken als meidoorn, liguster, Gelderse roos en egelantier.
Samenwerking
Staatsbosbeheer verzorgt excursies vanaf het nabijgelegen natuurkampeerterrein De Veenkuil. Tijdens deze excursies leidt Hakvoort bezoekers rond op het bedrijf om bezoekers bewust te maken van het belang van biologische landbouw. Sinds kort verkoopt Hakvoort zijn eigen merk rundvlees onder de naam Ossebosse. Hakvoort: „Wij verkopen ons vlees met opzet niet als biologisch, dus noemen dit ook zo. De reden hiervoor is om eerst de administratieve last eenvoudig te houden."
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Biojournaal