Kleine biologische bedrijven hoeven geen Skal-bijdrage te betalen
Het doel van de vrijstelling is dat de biologische sector toegankelijk blijft voor kleinschalige landbouwbedrijven en bereidingsbedrijven met een jaarlijkse omzet die kleiner is dan 50.000 euro in het voorgaande jaar. Deze bedrijven hoeven de jaarbijdragen, zowel de algemene, als die voor certificatie en toezicht, niet te betalen.
Voor deze bedrijven werd tot en met 2023 lagere kosten in rekening gebracht. Vanaf dit jaar vervalt dit tarief dus. Daarmee wil de minister voor kleine landbouwbedrijven de drempel weghalen om om te schakelen. De vrijstelling geldt niet voor de overige tarieven met betrekking tot bijvoorbeeld de aanmelding, perceelsregistratie of het aanvragen van een ontheffing.
Voor kleine verkooppunten zijn reeds uitzonderingsmogelijkheden van kracht waardoor zij zich niet hoeven laten certificeren voor het kunnen verkopen van losse biologische producten.
Stijging tien procent
Voor Skal gecertificeerde biologische bedrijven stijgt de gemiddelde bijdrage in 2024 met tien procent. Dit is grontendeels te verklaren door een stijging in de loonkosten. De Skal-tarieven worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen en aan ontwikkelingen in het toezicht houden en certificeren.