Biologische varkensboeren maken werk van minder ammoniakemissie in de stal
Uit het onderzoek van de WUR bleek dat ammoniakemissie uit biologische varkensstallen deels te reduceren is door het zoveel mogelijk voorkomen van hokbevuiling. Groen Kennisnetwerk publiceerde onlangs een aantal voorbeelden, inlusief video.
Bolle mestband
Biologische varkenshouders Jeroen en Nieske Neimeijer uit Heino hebben een aantal technische maatregelen genomen in de huisvesting van hun varkens. De roosters buiten, waar vooral gemest wordt, zijn driekantig waardoor de mest snel door de roosters zakt. Daaronder loopt een bolle mestband, waar de urine door de bolling direct vanaf loopt. Met de mestband wordt dagelijks gedraaid, wat helpt bij verlaging van de ammoniakemissie.
Slimme looplijnen
Ander voorbeeld: biologisch varkenshouder Joost van Alphen uit Vlijmen heeft slimme looplijnen in zijn drachtige zeugenstal, waardoor de dieren op aparte plekken mesten en urineren. Dat helpt bij het verlagen van de ammoniakemissie, want waar mest en urine samenkomen, ontstaat ammoniak. De looplijnen voor de zeugen zijn gecreëerd met een slimme opstelling van het voerstation en een bewuste maatvoering van de potstal. Een varken mest niet graag op de plek waar het vreet of ligt. Dat gedrag is precies waar Van Alphen op zijn bedrijf met 400 zeugen gebruik van maakt.
Op een rijtje
Er zijn meer mogelijkheden om de ammoniakemissie op biologische varkenshouderijen bij de bron aan te pakken. Een overzichtelijke factsheet zet de mogelijkheden op een rijtje. De factsheet is gebaseerd op onderzoek door Wageningen Livestock Research. Deze en andere kennis wordt gedeeld met varkenshouders via het SABE-project ‘Kennisdeling brongerichte ammoniakemissie reductie biologische varkenshouderij’.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Groen Kennisnet