Nieuw Duits centrum voor verwerking regionale biologische groenten
Projectleider Anne Rehrmann vertelt op Oekolandbau.de dat de initiatiefnemers met het project landbouwstructuren willen behouden, transporten verminderen en betere prijs voor biologische producten willen bereiken. Ze willen een tegentrend starten tegen de concentratie van voedselverwerking en -handel. ‘We willen waardeketens bouwen met eerlijke voorwaarden voor alle betrokken partijen. Consumenten verwachten dat producten permanent beschikbaar zijn. De wereldhandel heeft geleid tot de ontwikkeling van marktmacht voor industrie en groothandel ten koste van het milieu en de landbouwbedrijven.’
Biologische catering
Het centrum in Noordrijn-Westfalen mikt ook op de steeds belangrijker wordende buitenshuis consumptie van biologische groenten, zo meldt Rehrmann. ‘Aangezien out-of-home catering steeds belangrijker wordt, moeten waardeketens worden opgebouwd van landbouw, verwerking en groothandel tot aan cateringbedrijven die kantines beleveren of exploiteren.’
Prijsdruk biologisch
Rehrmann bevestigt dat - ondanks de populariteit van biologische en regionale producten - er vooral het afgelopen jaar een prijsdruk was op voedsel. ‘Commerciële keukens waren moeilijk te overtuigen om over te schakelen op biologische producten. We zijn echter optimistisch dat we dit kunnen veranderen door onze nieuwe verwerkings- en adviesstructuur.’
Biolandhof
De regionale partijen werken in het project nauw samen met het Biolandhof Engemann als producent en grossier Dat geldt ook voor Quellenhof Gastronomie Service, een cateringbedrijf dat scholen en bejaardentehuizen bevoorraadt, en Well Development met haar dochteronderneming Biond, een biologisch cateringbedrijf.
Minsterie betaalt
Rehrmann meldt tot slot te verwachten dat op 1 maart het eerste gebouw kan worden betrokken. ‘Samen met Kolping - een onderwijsinstituut - en de bedrijven die het project ondersteunen, werken we aan de plannen voor de bouw van een hal voor het inrichten van groenteverwerking, koelcellen en logistiek.
Het project wordt via het federale programma voor biologische landbouw gefinancierd door het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Oekolandbau.de