Tweede Kamerleden springen in de bres voor biologisch: ‘Verplicht vak op landbouwscholen’
Waar moeten de demissionaire LNV-ministers nog mee aan de slag en welk signaal wordt er naar de formerende partijen gegeven door een meerderheid van de Tweede Kamer als het aankomt op biologische landbouw? Dat is nog even afwachten. Wat wel duidelijk werd, is welke Kamerleden bezig en begaan zijn met de biologische sector.
Lees ook: Formerende partijen nog niet op één lijn over landbouw
Voorloper
Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) is er daar in ieder geval duidelijk één van. Ze wil met haar moties bewerkstelligen dat schoollunches uit een programma van het Rijk standaard biologisch worden aangeboden, biologisch onderwijs een integraal onderdeel maken van de curricula van landbouwscholen en ten minste een vak biologische landbouw verplichten, pachtgronden die biologisch gecertificeerd zijn borgen én in kaart laten brengen van welke regelingen biologische boeren geen gebruik kunnen maken omdat ze voorloper zijn.
Ook Marieke Koekkoek van Volt roert zich. Het Tweede Kamerlid ziet dat er geen eerlijk speelveld is in Europa voor het stimuleren van biologisch boeren. ‘Daarom verzoek ik de regering om de adviescommissie Actieplan biologische landbouw op te roepen om het onderwerp ‘gelijk EU-speelveld’ prioriteit te geven.’
Eco-regelingen
In algemene zin zijn er ook nog moties ingediend die voordelig uit kunnen pakken voor biologische boeren. Zo wil Dion Graus (PVV) een prijsplafond voor dierenartsen, Wim Meulenkamp (VVD) Nederlandse zaadveredelingsbedrijven beter beschermen tegen buitenlandse overnames, Bromet en Pieter Grinwis (CU) voldoende budget voor het Aanvalsplan Grutto en eco-regelingen, Eline Vedder (CDA) vaart maken met openstellen van vestigingssteun voor jonge boeren en Koekkoek Europese afspraken over ‘verduurzaming en verdienvermogen’.