‘Strokenteelt op 3 meter breed kent meer nadelen dan voordelen’
Strokenteelt kent volgens De Wolf heel veel voordelen. Zo neemt het aantal vogelsoorten door de verschillende gewassen sterk toe. „Er groeit dus altijd wel iets, zodat er jaarrond beschutting is voor vogels en andere dieren.” Daarnaast wordt in de strokenteelt gewerkt met vaste rijpaden, waardoor de bedden niet worden bereden. „Je spaart de bodem dus voor verdichting. Binnen twee jaar zien we daarvan al effect: het afgelopen natte jaar stond geen water op het perceel.”
Enorm muizenprobleem
Een groot nadeel is de muizenoverlast. „We hebben hier een enorm muizenprobleem”, zegt De Wolf op de site Resource van Wageningen UR. „Strokenteelt is niet alleen voor vogels fijn, het is ook een fantastisch systeem voor muizen. Ze hebben jaarrond een plek om te wonen en er is altijd eten. De populatie muizen groeit enorm.” Met als gevolg dat een groot deel van de oogst verloren gaat, met name op de smalle stroken.”
De muizen maken holletjes in grasklaver. „Op korte afstand staan de aardappelen en de peen. Gek genoeg eten ze vooral de buitenste rij op. En hoe smaller de stroken, hoe meer randen en des te groter dus de schade.”
De conclusie is voor De Wolf helder: „Strokenteelt met drie meter brede stroken en deze gewassen kent meer nadelen dan voordelen. Ik zou geen enkele boer aanraden dit zo te doen.”
Heel bewerkelijk
Smalle stroken zijn ook nog eens heel bewerkelijk. Bredere stroken zijn volgens De Wolf veel praktischer, terwijl wel de positieve effecten behouden blijven. Strokenteelt wordt wel eens gezien als dé oplossing voor alles, maar dat is het niet, stelt De Wolf. „Er zijn geen oplossingen zonder nadelen.”
Op de Boerderij van de Toekomst bij Lelystad wordt al meerdere jaren geëxperimenteerd met strokenteelt. Smalle stroken van drie meter breed, maar ook brede van zestien meter. De Wolf en Wijnand Sukkel, eveneens projectleider, hebben het concept van de Boerderij van de Toekomst opgezet in 2019, als een soort proeftuin voor agro-ecologie en -technologie.
Oplossing voor de verdichting
Strokenteelt is volgens De Wolf een ontwerp dat past in de provincie Flevoland en in de omstandigheden in deze polder: Er is vruchtbare klei, de percelen zijn lang en recht. Als oplossing voor de verdichting in dit gebied kwamen De Wolf en Sukkel met diversiteit in gewassen. „Wij hebben voor teelt in stroken van minimaal drie meter gekozen als een meest praktische vorm van gewasdiversiteit”, vertelt De Wolf in Resource.
De breedte van de percelen (drie en zestien meter) is gebaseerd op de bestaande mechanisatie. Er worden zeven gewassen geteeld: vier rooigewassen (vroege en late aardappel, ui en winterpeen) en drie maaigewassen (wintertarwe, veldboon en tweejarige grasklaver).
Uitgewaaierd over het land
Het initiatief Boerderij van de Toekomst waaiert uit over het land. De Wolf is betrokken bij initiatieven in andere regio’s: op de zandgronden in Brabant, Limburg en Oost-Nederland, het veen in Drenthe, de klei in Groningen en in de Zuidwestelijke Delta dit jaar projecten van start of zijn in voorbereiding. Het uitgangspunt is overal hetzelfde: oplossingen bieden voor specifieke regionale problemen en uitdagingen.