Europees Parlement akkoord met nieuwe ggo-wetgeving: etikettering verplicht
Voortaan wordt verschil gemaakt tussen twee soorten ggo’s. Voor categorie 1 worden de regels versoepeld, voor categorie 2 blijven ze onverminderd streng zoals ze momenteel zijn. Een geavanceerde techniek als CRISPR/Cas9 wordt nu ingedeeld in de categorie 1 van planten, gekweekt met nieuwe technieken. Het Europees Parlement heeft zich wel uitgesproken tegen de patenteerbaarheid van ‘NGT’-planten, om de zaden toegankelijk te houden voor boeren en kleine veredelaars.
Niet verbieden
Door toepassing van CRISPR/Cas9 wordt het genetisch materiaal van een organisme zodanig aangepast dat planten onder andere aanzienlijk weerbaarder worden tegen droogte en plagen. De EU-lidstaten mogen de betrokken planten niet verbieden of de verkoop 'saboteren' met allerlei extra voorwaarden.
Lees ook: Laurens Nuijten (Bionext): ‘Een van de belangrijkste kernwaarden van biologisch staat op het spel’
Links en groen konden niet lachen met de uitslag van de stemming en wezen op de risico’s voor de gezondheid. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) was tegenstander, maar kon de nieuwe wet dus niet voorkomen. Het lukte wel om etikettering verplicht te stellen. Zij vindt dat gewaarborgd moet worden dat de biologische landbouw gentechvrij kan blijven. „Als het allemaal zo veilig zou zijn, dan is er toch helemaal niks op tegen om een veiligheidstest te doen? En als het veilig is, dan vindt een producent het toch niet erg dat op de verpakking staat dat er gentech is gebruikt?”, zei ze eerder.
De hoeveelheid afstand tussen percelen is aan de lidstaten. In een persbericht op Biojournaal stelt ze: „Ook voor biologische voedselproducenten is keuzevrijheid van groot belang. Het huidige voorstel garandeert echter niet dat biologische boeren gentechvrij kunnen blijven. Zo worden geen maatregelen genomen om te voorkomen dat biologische gewassen op de akker worden vermengd met gentechgewassen. Daardoor wordt ook verderop in de voedselketen een gentechvrije keuze heel moeilijk."
Voorstanders blij
Jan Huitema (VVD, Renew Europe) is in tegenstelling tot de biologische sector voorstander en een van de onderhandelaars. 'In het licht van grote uitdagingen als klimaatverandering en milieuvervuiling biedt de toepassing van ‘nieuwe genomische technieken’ (NGT’s) een instrument om de Europese voedselzekerheid te waarborgen. Zo kan ingezet worden op de ontwikkeling van planten die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden of op het kweken van specifieke resistenties om het gebruik van gewassenbeschermingsmiddelen te reduceren', stelt hij in een eerste reactie.
De VVD-Europarlementariër is dus blij met de goedkeuring van het voorstel. Een beslissing die precies op het juiste moment komt. Huitema: ‘We hebben de luxe niet om op basis van onderbuikgevoelens nieuwe innovaties uit te sluiten. Met nieuwe veredelingstechnieken kunnen we de natuurlijke verdedigingsmechanismen van planten weer terug kruisen in onze voedselgewassen, zoals aardappelen en granen. Andere delen van de wereld hebben al toegang tot nieuwe veredelingstechnieken, terwijl Europa achterbleef door de strenge GGO-wetgeving. Hierdoor dreigde Nederland haar positie als plantveredelaar te verliezen. Goed nieuws dus dat het Europees Parlement vandaag heeft gestemd voor vooruitgang in de Europese agrarische sector.’
Tekst: Jan Schils
Beeld: Guus Daamen