Biohuis ziet positieve ontwikkelingen in nieuw beleid voor biologisch
Bedrijven met een omzet tot 50.000 euro per jaar hoeven de bijdrage aan Skal niet meer te betalen. „Dat deze kleinschalige nu zijn vrijgesteld is een mooie eerste stap", zegt Biohuis-voorzitter Pipie Smits van Oyen. „Minister Adema haalt hiermee een drempel weg om om te schakelen en zich te certificeren."
Het scheelt bedrijven jaarlijks zo'n 866 euro. Biohuis is minder blij met de tariefsverhoging van 10 procent. „Op dit punt worden we nog niet gehoord. We blijven ons ervoor inzetten dat de jaarlijkse certificeringskosten voor alle biologische bedrijven door de overheid wordt gedragen."
Moties
De Tweede Kamer debatteerde vorige week over de LNV-begroting, deze week volgde de stemmingen over talloze moties die werden ingediend. Een aantal van deze moties werden ook daadwerkelijk aangenomen. Pachtgronden in handen van de overheid die biologisch gecertificeerd zijn, moeten gereserveerd blijven voor biologische landbouw. Ook moet de regering in kaart brengen van welke regelingen biologische boeren geen gebruik kunnen maken, en waar de regeldruk voor bioboeren verminderd kan worden.
Een motie over het verplicht stellen van biologisch landbouwonderwijs haalde het niet. Biohuis is toch dik tevreden. Smits van Oyen: „Ik ben heel blij dat de kamer deze positieve moties voor biologische landbouw heeft aangenomen. Enkele zijn mede door inzet van Biohuis en Bionext tot stand zijn gekomen. Biologische grond moet biologisch blijven."
EU-speelveld
Ook de motie over om regelingen in kaart te brengen waarvoor biologisch buiten de boot valt, is met veel blijdschap ontvangen. Daarnaast reageert Biohuis nog op een motie van Volt over een gelijk speelveld binnen Europa voor Biologische boeren. Daarvoor wordt een commissie opgericht onder leiding van voormalig landbouwgedeputeerde in Brabant Elies Lemkes. Laurens Nuijten van Bionext: „In de kern gaat het erom dat de groene boer niet beloond wordt voor de maatschappelijke baten die worden geleverd. De opdracht aan deze commissie is om in beeld te brengen welke instrumenten er zijn om dit speelveld meer gelijk te maken.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Biohuis