Actievoeren loont volgens de 'Tomatencoalitie': 'Ondanks schrappen van veiligheidsbeoordeling wel een etiketteringsplicht voor gentechvoedsel'
Een meerderheid van het EP, 307 tegen 263 leden (41 onthoudingen), heeft ingestemd met het vrijgeven van voedselgewassen waarvan het DNA met nieuwe technieken is aangepast. Deze meerderheid vindt dat veiligheidsbeoordelingen niet langer nodig zijn voor nieuwe gentechgewassen. Het parlement staat er wel op dat op etiketten wordt vermeld als er nieuwe genomische technieken zijn gebruikt.
Lees ook: Laurens Nuijten (Bionext): ‘Een van de belangrijkste kernwaarden van biologisch staat op het spel’
Het doel van deze genetische technieken is het ontwikkelen van verbeterde plantenrassen die klimaatbestendig zijn en bestand tegen planten. Ook zouden deze gewassen hogere opbrengsten opleveren en daardoor zijn er minder meststoffen en pesticiden nodig. Voorstanders zien dit als een veelbelovende manier om het voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger te maken.
Zorgen
De Tomatencoalitie, een organisatie die zich al maanden hard maakt voor de etiketteringsplicht om de keuzevrijheid van consumenten te waarborgen, laat in een schriftelijke verklaring weten dat ze de bevestiging ziet dat actievoeren loont nu deze plicht er lijkt te komen. De Tomatencoalitie bestaat uit Ronald van Marlen, Christianne de Kort, Marina de Smit, Grietje Raaphorst, Annemarie Kruize, Josefien van Marlen, Roosmarijn Saat en Merle Koomans van den Dries.
Voorlopig wil de coalitie de druk er nog wel ophouden, omdat er nog steeds zorgen zijn. De impact op natuur en milieu op de lange termijn als gevolg van het schrappen van de veiligheidsbeoordeling is bijvoorbeeld nog onduidelijk. Ook is het nog niet bekend hoe het patenteren van natuurlijke planteigenschappen moet worden voorkomen. Tot slot is er besloten dat de biologische landbouw vrij moet blijven van GMO, maar blijft het de vraag hoe vervuiling met de nieuwe gentechnieken kan worden voorkomen.
Perspectief
Het besluit om de GMO-regels te versoepelen valt samen met de aankondiging van de Europese Commissie om de bestrijdingsmiddelenwet in te trekken. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil de protesterende boeren hiermee tegemoetkomen. De Tomatencoalitie stelt dat een helder landbouwbeleid met een eerlijk, economische en ecologisch perspectief voor boeren, burgers en milieu ontbreekt. De organisatie ziet dit als een gemiste kans die alleen maar zorgt meer ontevredenheid en verdeeldheid. Juist nu actievoeren lijkt te lonen, zijn er nog genoeg redenen om richting Brussel te gaan.
Tekst: Lotte Opdam
Beeld: Guus Daamen