Rijksvastgoedbedrijf deelt bonuspunten uit op pachtveiling, hoe zit het precies?
Het RVB is één van de grootste verpachters van Nederland. Met deze systematiek wil zij bijdragen aan de verbetering van de bodemkwaliteit, waterkwaliteit en biodiversiteit, valt te lezen op de website.
In een antwoord op de Kamervragen van Tweedekamerlid Laura Bromet, naar aanleiding van dit artikel op Ekoland, geeft demissionair minister Adema aan dat het RVB circa 41.000 hectare verpacht. 80 procent is uitgegeven op basis van een regulier pachtcontract. 10 procent is uitgegeven middels een erfpachtovereenkomst. Het RVB kan geen sturing geven op de manier van boeren op deze gronden. De overige 10 procent wordt uitgegeven op basis van kortlopende pachtovereenkomsten (geliberaliseerde pacht) en daar kan het RBV wel voorwaarden aan stellen. Volgens Adema is de helft van deze 10 procent, 2000 hectare, in gebruik binnen de biologische landbouw.
Bio blijft bio
De afgaande pachter kan informatie bij het RVB aanleveren over de kavel, door het toesturen van het skalcertificaat. Adema geeft in het antwoord op de Kamervragen aan als een perceel biologisch is gebruikt, dat ´het perceel zal worden gegund aan een inschrijver die het perceel binnen de biologische landbouw zal aanwenden´.
Bonuspunten
Wageningen University & Research en Stichting Milieukeur hebben samen met het RVB onderzocht welke certificaten bijdragen aan duurzaam grondgebruik. Tevens is er een rekenmodel gemaakt waarmee het RVB de certificaten objectief kan laten meewegen in de openbare inschrijvingen.
Wanneer een inschrijver één van onderstaande certificaten heeft, wordt de geboden pachtsom met een percentage verhoogd. Zo krijgt de inschrijver een betere positie ten opzichte van bieders zonder certificaat. „Daarmee stimuleert het Rijksvastgoedbedrijf dat meer gronden voor de biologische landbouw worden aangewend”, schrijft Adema in het antwoord op de Kamervragen.
Het RVB geeft het volgende voorbeeld: een pachter biedt een pachtsom van 1.000 euro per hectare per jaar, en beschikt over een certificaat van ‘On the Way to PlanetProof, Grondgebonden teelt’. De bieding van 1.000 euro wordt dan met 10 procent verhoogd, waardoor de bieding 1.100 euro waard is, maar de pachter betaalt de pachtsom die hij heeft geboden. In dit geval dus 1000 euro.
De percentages zijn niet stapelbaar. Bij meerdere certificaten geldt het hoogste percentage.
Het gaat om de volgende certificaten:
Omschakeling naar Biologisch – SKAL: 15 procent
On the Way to PlanetProof – Grondgebonden teelt: 10 procent
On the Way to PlanetProof – Melk: 5 procent
Beter Leven 1 ster melk: 4 procent
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van het nieuws en achtergronden van de biologische landbouw? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbief. Of probeer 3 maanden gratis Ekoland, zowel in print als online.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Overheid.nl, rijksvastgoedbedrijf.nl