Biolandbouw in Wallonië krimpt voor het eerst in twintig jaar
VILT schrijft dat zowel het landbouwoppervlakte die bestemd is voor de biologische productie afgenomen is als het aantal producenten die het certificaat biologische landbouw hebben. Aan het einde van het jaar 2022 waren er 2.010 biologische producenten in het zuiden van België. Hoewel de cijfers nog niet definitief zijn, lijkt het aantal nu te zakken onder de 2.000.
Moeite met onderscheiden
De verklaringen die worden gegeven lopen uiteen. De inflatie zou een rol spelen, omdat mensen minder kiezen voor biologische producten wanneer ze het financieel moeilijker hebben. Ook de oorlog in Oekraïne is bepalend. De productiekosten zijn hierdoor flink gestegen en biologische boeren vinden het lastig om rendabel te blijven. De hoge marges die de winkelketens aanrekenen voor biologische producten worden verder ook genoemd. Als laatste wordt de explosieve groei van de biologische landbouw in Frankrijk gegeven als reden, dit leidt namelijk tot goedkope import naar België.
Biowallonie meldt ook dat de biologische sector het moeilijk heeft om zich te onderscheiden bij het grote publiek, gezien de opkomst van allerlei nieuwe groene productiemethoden en initiatieven. Concepten zoals agro-ecologie en regeneratieve landbouw maken het moeilijker voor een consument om een onderscheid te maken. Mensen zien hierdoor ook minder het belang van de beschermde en transparante term biologisch.
Supermarkten
Volgens de landbouworganisatie zouden de supermarkten ook kleinere marges moeten hanteren voor biologische producten, zodat deze betaalbaarder en toegankelijker worden. Momenteel liggen de winstmarges van de supermarkten op biologische producten 95 procent hoger dan bij de producten uit de niet-biologische landbouw. De productiekosten van biologische producten ligt slechts 28 procent hoger. Dit zou gelijk getrokken moeten worden.
Voor 2024 verwacht de landbouwvereniging een stabilisatie en daarna hopelijk weer groei voor de biologische sector. De sectoren biologische wijnbouw, klein fruit en vlasteelt worden in ieder geval als veelbelovend gezien. Tegen het einde van mei zal Biowallonië de definitieve cijfers van 2023 presenteren.
Tekst: Lotte Opdam
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vilt.be