Vlaamse biologische melkveehouders onderzoeken manieren om veldbonen te 'toasten' voor veevoer
'De meerwaarde van een toastingproces voor het opkrikken van de voederwaarde wordt onderkend', stelt Inagro op de eigen website. 'Toasten kan er immers voor zorgen dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor is het beschermd tegen afbraak in de pens, en kan het verderop in het maagdarmkanaal als een efficiënte eiwitbron worden ingezet.'
Toatsfabrieken alleen voor gangbaar
De mobiele toastmachine die in België werd gebruikt, moest vanuit Frankrijk komen. 'Helaas zijn er hier hoge transportkosten mee gemoeid en ook de verbruikskosten van deze installatie lopen hoog op. Er bestaan eveneens industriële (vaste) toastinstallaties in België, die bij grotere hoeveelheden zeker interessant zouden kunnen zijn. Nu, hier wringt het schoentje voor onze biologische veehouders. Door de beperkte omvang van deze sector is het niet aangewezen beroep te doen op deze installaties.'
Inagro zoekt nu naar een alternatief, in samenwerking met de Vlaamse landbouwonderzoeksoverheidsinstantie ILVO. Inagro: 'Bij de verwerking van gangbare veldbonen wordt er namelijk gebruik gemaakt van specifieke suikers om een maillardreactie, en vervolgens een hoger DVE-gehalte, te verkrijgen. Bij een bio-proces wordt enkel met warmte gewerkt.'
Onderzoek
En dus wordt er onderzocht of het haalbaar is om eventueel zelf een mobiele toastinstallatie aan te schaffen. 'Kunnen we onder biologische omstandigheden tot vergelijkbare voederwaarden komen? Kunnen we een maillardreactie opwekken door aan een alternatief vochtgehalte te toasten? Binnen de operationele groep ‘ToastKanLokaal’ gaan we daarom samen met een selecte groep van biologische veehouders op zoek naar antwoorden.'