Drie moties om patenteren van zaden tegen te gaan
Aanstaande 19 maart zal de stemming over deze moties plaatsvinden. Volgens Bert Ruitenbeek van Stichting Demeter zijn deze moties kansrijk om door te Tweede Kamer te komen. Minister Adema heeft echter al eerder laten zien ook een aangenomen motie naast zich neer te leggen, het is dus volgens hem de vraag wat er met deze uitkomst zal gebeuren.
Lees ook: het interview met Maaike Raaijmakers waarin zij precies uitlegt waarom patenten in de landbouw leiden tot marktconcentraties en daarmee onwenselijk zijn.
De moties
Rosanne Hertzberger (NSC) en Wim Meulenkamp (VVD) verzoeken de regering zich zo in te zetten dat uitgangsmateriaal en eigenschappen niet patenteerbaar zijn, ook niet wanneer zij met genetische technologie tot stand zijn gekomen. Daarnaast verzoeken zij de regering zich er voor in te zetten dat de Europese Patent Organisatie, conform de positie van de Europese Raad, de nieuwe verordening dusdanig interpreteert dat er nog op conventioneel, nog op der genetische technologie geintroduceerde eigenschappen patenten kunnen worden verleend.
Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) verzoekt de regering zich in de Europese Raad actief in te zetten om de reikwijdte van het octrooirecht (patentrecht) te beperken voor producten verkregen met nieuwe genomische technieken, door deze producten uit te sluiten van octrooieerbaarheid, of de werking van octrooirechten van plantaardig materiaal te beperken.
Innes Kostic (PvdD) pleit er in haar motie voor om niet in te stemmen met het commissievoorstel over nieuwe genomische technieken, voordat het onderzoek naar de impact op boeren en kleine veredelaars is afgerond en de resultaten zijn meegewogen.
Lees verder: Laurens Nuijten (Bionext): ‘Een van de belangrijkste kernwaarden van biologisch staat op het spel’.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Bert van Ruitenbeek