Greenpeace sleept de Staat voor de rechter om stikstofbeleid
Daar is volgens Greenpeace alle reden voor. Het Planbureau voor de Leefomgeving, het RIVM en de Wageningen Universiteit concludeerden een maand geleden dat de overheid met de huidige aanpak de stikstofdoelen van 2030 en 2035 niet gaat halen. Ook het tussendoel voor 2025, dat 40 procent van de habitats onder de Kritische Depositie Waarde (KDW) moet liggen, is nog buiten zicht. Dit bleek recent uit een RIVM-onderzoek. Greenpeace heeft daar zelf ook onderzoek naar laten doen, met dezelfde uitkomst.
„Dit zijn rechtszaken die we niet willen starten”, zegt Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland. „Maar we zien geen andere mogelijkheid. De overheid komt niet met maatregelen die de meest kwetsbare natuur wel kunnen redden. Het gaat demissionair minister Van der Wal zelfs niet lukken het wettelijke doel van 2025 te halen.”
Gedwongen maatregelen
Als Greenpeace gelijk krijgt, dan denkt Greenpeace dat dit leidt tot mogelijk gedwongen maatregelen, zoals verplichte uitkoop van piekbelasters, minder gebruik van krachtvoer en een maximum aantal dieren per hectare.
Andy Palmen: „We verwachten dat de overheid ervoor zorgt dat ook andere sectoren zoals verkeer, industrie en de luchtvaart een bijdrage leveren en dat veehouders die moeten stoppen op een rechtvaardige manier door de overheid worden gecompenseerd. Laat deze rechtszaak het begin zijn van een transitie op alle fronten. Boeren die al duurzaam ondernemen, zoals biologische boeren, moeten worden beschermd en boeren die mee willen in de omslag moeten op elke mogelijke manier worden geholpen.”
Steun
Deze stap naar de rechter wordt ondersteund door de Caring Movement (Caring Farmers, Doctors and Vets), Mobilisation for the Environment (MOB), SoortenNL, Vereniging Milieudefensie, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Zij ondersteunen de rechtszaak, maar zijn geen mede-eiser.
Greenpeace heeft ook al een bodemprocedure tegen de Staat lopen, deze zaak loopt nog. Stichting Stikstofclaim treedt daar als belanghebbende namens de boeren op. De zaak start dit voorjaar en zal naar verwachting één tot twee jaar duren.
Greenpeace vindt dat te lang duren en is van mening dat de natuur niet zo lang kan wachten. Daarom is het nu een kort geding gestart.