Conferentie Toekomstboeren: vijfpuntenplan voor toegang tot land gelanceerd
Toekomstboeren houdt zich als organisatie bezig met het organiseren van verschillende activiteiten, kennisuitwisseling, belangenbehartiging en lobbyen voor meer flexibele regelgeving. Het doel van de beweging is om de toekomst van een breed gedragen duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw dichterbij te brengen.
Het plenaire programma van de conferentie bestond uit o.a. een panelgesprek met activist Roos Saat (Toekomstboeren en actief bij Extinction Rebellion), Wim Moyart (Boerenforum Vlaanderen en La Via Campesina) en emeritus hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg (auteur van recent uitgekomen boek Gesloten vanwege stikstof) en twee workshoprondes met verschillende thema’s, boerenverhalen, praktijkervaringen en uitwisselingen.
Positie Toekomstboeren op het land
Een van de workshoppen werd gegeven door de landwerkgroep van Toekomstboeren. Hier werd besproken hoe er meer ruimte kan komen voor agro-ecologie en hoe toegang tot land daarvoor anders georganiseerd moet worden. Een geliberaliseerde pachtregeling en contracten van soms maar twee jaar leiden tot veel problemen voor agro-ecologische boeren. De werkgroep heeft eerder een draft positie opgesteld waar in vijf punten is beschreven wat de positie, waarden en toekomstvisies zijn van Toekomstboeren met betrekking tot toegang tot land.
De verschillende punten gaan over een gemeenschappelijk ideaal, een probleemdefinitie, een illustratie van de gevolgen, een oplossing van de problemen en een call to action. Het ideaal waar de landwerkgroep naartoe werkt is een agro-ecologisch systeem die is gefundeerd in zeggenschap, gezond en voedzaam eten en gemeenschapslandbouw. De gevolgen van gebrekkige toegang tot land zijn o.a. bestaanszekerheid, korte termijncontracten en afname in motivatie onder boeren. Met het sturen op regulatie vanuit de overheid hoopt de landwerkgroep deze punten aan te pakken.
Stem van agro-ecologie op de boerenprotesten
Een andere workshop ging over de stem van agro-ecologie op de boerenprotesten. De recente protesten in Brussel hebben meer ruimte gegeven aan een internationale coalitie van kleinschalige boeren, bestaande uit de Europese coördinatie van La Via Campesina, Toekomstboeren en andere boerenorganisaties. Tijdens de workshop werd besproken hoe de agro-ecologische beweging in het verrechtse klimaat in Nederland, en breder, zich moet opstellen.
Door te focussen op activisme heeft de agro-ecologische beweging de potentie om de wereld te laten zien dat er een alternatief is voor boeren. Agro-ecologie kan hiermee ook een politieke strijd voeren. De vraag blijft hoe deze beweging ervoor kan zorgen dat verschillende groepen boeren en belanghebbenden zich bij de beweging voelen horen. Welke eisen kunnen gesteld worden, zodat een diversiteit aan mensen zich aan willen sluiten? En welke acties kunnen ondernomen worden om als agro-ecologische beweging een significante rol te spelen in de boerenprotesten en tegelijkertijd vooral het alternatieve verhaal te vertellen?
Andere workshops gingen over no-digging, de niet-materiële waarden van agro-ecologie, zaad soevereiniteit, agro-ecologie in de melkveehouderij en het Didam-arrest over pachtregels in Nederland.
Tekst: Lotte Opdam
Beeld: Toekomstboeren