Nieuwe buitenstal verhoogt welzijn zeug met biggen
Een van de voorwaarden om varkens als biologisch te houden is dat ze beschikken over een steeds toegankelijke buitenuitloop. Een probleem vormt veelal de bestaande kraamhokken. Deze zijn vaak klein wat vervolgens tot stress kan leiden bij de dieren. Daarnaast is de belangrijkste oorzaak van biggensterfte gelinkt aan de beperkte ruimte. Een zeug kan als ze gaat liggen haar biggen verpletteren.
Zoektocht
Voor het Belgische BioForum aanleiding, om in het kader van het Europese project PPILOW, een zoektocht te starten naar een nieuw buitenhutsysteem wat zou moeten zorgen voor een nog diervriendelijker verblijf voor de zeugen met hun biggen.
Mobiele buitenhut
Op basis hiervan is de innovatieve mobiele buitenhut ontworpen. In dit buitenverblijf beschikken de biggen over een aparte, warme kruipruimte. Ze zoeken die warmte op en zijn daardoor veilig voor verplettering. In de grotere ruimte kan de zeug meer natuurlijk moedergedrag vertonen en beter contact leggen met haar biggen. De buitenhut heeft een dusdanige omvang dat de varkenshouder er recht in kan lopen. Dit bezorgt minder stress bij de zogende zeug en is ook veiliger voor de boer. Door het aan een tractor te koppelen is dit stalsysteem makkelijk te verplaatsen naar een andere wei.
Voorloper dierenwelzijn
De realisatie van de mobiele buitenstal werd mede mogelijk gemaakt dankzij het Europese project PPILOW, waarin BioForum participeert als een van de uitvoerende instanties. Het PPILOW project onderzoekt hoe de biologische sector, met name varkens en kippen, nog verdere stappen kan maken wat betreft dierenwelzijn. Uiteindelijk moet het project uitmonden in een lijst van toepassingen of methodes die het dierenwelzijn van de varkens en kippen effectief verhogen, en die ook economisch, sociaal en voor de omgeving een meerwaarde hebben. De meest veelbelovende strategieën zullen ook effectief op een aantal bedrijven worden toegepast.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: BioForum, Biojournaal