EKO-keurmerk maakt stappen: 'Belangrijk gezien de plannen om in te zetten op biologische landbouw'
In 2023 is de doelstelling 'EKO erop = EKO' tot norm verheven: producten kunnen alleen het vernieuwde EKO-sterren keurmerk dragen als de ingrediënten voor een significant deel van Nederlandse herkomst zijn. Enkelvoudige biologische producten moeten altijd minimaal 90 tot 100 procent van Nederlandse herkomst zijn (EKO 3-sterren).
Samengestelde producten mogen ingrediënten bevatten die niet of onvoldoende in Nederland geproduceerd worden EKO 2-sterren (60-90 procent) of EKO 1-ster (30-60 procent). Een product met minder dan 30 procent van Nederlandse ingrediënten komt dus niet in aanmerking voor het EKO-keurmerk.
EKO-Systeemerkenning
In het najaar van 2023 is de eerste EKO-Systeemerkenning verstrekt aan De Natuurweide, als vertegenwoordiger van de Stuurgroep Aanvullende Normen biologische zuivel, waarin de hele zuivelketen vertegenwoordigd is. Dit is volgens de stichting een belangrijke stap, omdat hiermee de biologische zuivelketen zelf verantwoordelijkheid heeft genomen voor de doorontwikkeling van de bovenwettelijke normen en het onafhankelijke toezicht daarop. Stichting EKO-keurmerk heeft daarbij getoetst op de criteria van MilieuCentraal voor Topkeurmerken en voert eenmaal per twee jaar een audit controle uit op de certificering-, controle- en sanctiesystematiek.
In 2024 verwacht de stichting de systematiek van EKO-Systeemerkenning naar andere deelsectoren te kunnen uitbreiden. Tot die tijd blijven de reeds vastgestelde EKO-normen voor de andere deelsectoren van kracht, samen met de eis van herkomst Nederland.
Controle en handhaving
Op het gebied van controle en handhaving zijn nieuwe stappen gezet. De biologische zuivel wordt gecontroleerd door de onafhankelijke certificeringsinstantie Q-Lip. De controle van de overige primaire deelsectoren wordt uitgevoerd door Control Union. De controle op de EKO-massabalans van EKO-handels- en verwerkingsbedrijven wordt vanaf 1 april 2024 gecontroleerd door Skal Nederland, als verdieping van de voor alle biologische bedrijven verplichte massabalans voor EU-biologische grondstoffen.
Nieuwe fase
Voorzitter Douwe Monsma van Stichting EKO-keurmerk in het voorwoord: 'Met de stappen wordt het profiel van het EKO-keurmerk versterkt. Dit zorgt voor meer professionaliteit en helderheid naar de stakeholders, de achterban en - niet te vergeten – de consument. Dankzij de nieuwe energie en de concrete stappen die er zijn gezet is EKO in een nieuwe fase beland, en dat is belangrijk gezien de Europese en Nederlandse plannen om fors in te zetten op biologische landbouw.'
Het nieuwe keurmerk is volgens Monsma een belangrijke stap om te borgen dat de groei van de verkoop van biologische producten in Nederland ook ten goede komt aan de beoogde areaaldoelstelling van het ministerie van LNV van 15 procent in 2030.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Stichting EKO-keurmerk
Bron: Stichting EKO-keurmerk