Kleine biologische tuinders belemmerd door knelpunten in wet- en regelgeving
Veel vollegronds agro-ecologische tuinders en boeren telen op kleine percelen van 0,5 tot 2 hectare. Deze tuinders hanteren een biologische werkwijze, maar ervaren de administratieve en financiële last die het telen onder het biologische Skal keurmerk met zich meebrengt als een belemmering, schrijft de Federatie. Ook regelgeving van de Nederlandse overheid staat in de weg. De Federatie van Agro-ecologische boeren heeft samen met lidorganisatie BioTuinders een onderzoek uitgevoerd onder tientallen kleinschalige tuinders.
Esther Kuiler, onderzoeker en biologisch tuinder bij de Ommuurde Tuin, vertelt:
„De huidige wet- en regelgeving levert grote stress op voor agro-ecologische tuinders. Zij werken biologisch, maar de certificeringsregels van Skal zijn niet geschikt voor kleine tuinderijen met grote diversiteit aan gewassen. Daarnaast zorgt regelgeving van de Nederlandse overheid ervoor dat deze tuinders Europese subsidies mislopen, terwijl ze te maken hebben met hoge pachtprijzen en beperkingen waardoor ze bijvoorbeeld geen fruit- en notenbomen mogen planten.”
Aanbevelingen
De belemmeringen waar tuinders nu tegenaan lopen zijn op te lossen. De Federatie van Agro-ecologische boeren pleit voor het dragen van certificeringskosten voor biologische landbouw door de overheid. ‘Op die manier draaien kleine tuinders niet op voor extra kosten en wordt gewaardeerd dat zij een bijdrage leveren aan de bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en voedselvoorziening voor de lokale omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat de menselijke maat wordt teruggebracht in de Skal Biocontrole waarbij administratieve druk voor kleinschalige bedrijven wordt verlicht’, vindt de Federatie. Ook pleit de Federatie voor het toelaten van meerdere instanties voor biologische en agro-ecologische certificering, zoals in omliggende landen als Duitsland al gebeurd, waardoor er ook alternatieve certificeringssystemen kunnen worden ontwikkeld zoals een Participatief Garantie Systeem (PGS). ‘Het is belangrijk dat Nederland gaat deelnemen aan Payments for Small Farmers, een subsidie beschikbaar vanuit de Europese Unie, waarbij er inkomenssteun voor boeren wordt geregeld ongeacht het aantal hectare. Ook is het belangrijk dat tuinders toegang krijgen tot GLB-gelden en dat er een toegankelijke RVO perceelsregistratie komt die geschikt is voor bedrijven met een grote diversiteit aan gewassen. Door deze aanbevelingen uit te voeren kan de Nederlandse overheid met weinig moeite een groter areaal biologische landbouw realiseren en draagt de overheid bij aan het behalen van haar eigen landbouw- en klimaatdoelstellingen voor 2030.’
De Federatie van Agro-ecologische boeren
De Federatie van Agro-ecologische boeren bestaat uit 5 lidorganisaties: BioTuinders, Toekomstboeren, CSA netwerk, Biodynamische Vereniging en Biocyclische-Veganlandbouw. Agro-ecologische boeren zijn biologisch werkende boeren die ook de 11 ecologische en sociaaleconomische principes onderschrijven die te vinden zijn in het wereldwijd erkende Nyeleni-akkoord. Agro-ecologische boeren verzetten zich tegen de macht van de agro-industrie: multinationals die een oneerlijk en vervuilend landbouwsysteem in stand houden om hun eigen winsten te behouden. Agro-ecologische boeren zijn met hun biologische en ecologische landbouwpraktijken losgebroken uit dit onderdrukkende systeem en bouwen zoveel mogelijk hun eigen afzetketens op.
Beeld: Susan Rexwinkel