Zembla: ‘Adema had tegen verlenging glyfosaat willen stemmen’
Adema gaf aan zorgen te hebben over een mogelijk verband tussen de toepassing van glyfosaathoudende middelen en de ziekte van Parkinson, en daarom tegen verlenging te willen stemmen. De ministerraad stond echter anders in de wedstrijd. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vreesde voor ‘precedentwerking’ wanneer het advies van het Ctgb, die stelde dat glyfosaat veilig is, niet zou worden gevolgd. Zijn ambtenaren schreven als het Ctgb-advies zou worden genegeerd, dat daarmee ‘alle besluiten over wel of niet toelaten van stoffen’ in twijfel konden worden getrokken, zo wordt gemeld in Zembla. Het tv-programma baseert zich hiervoor op stukken die het via een beroep op de Wet open overheid (Woo) verkreeg.
Op twee gedachten
Uiteindelijk werd in de ministerraad besloten dat Nederland zich bij de Europese stemming over glyfosaat zou ‘onthouden’. Dat was ook het standpunt dat Adema publiekelijk verdedigde, iets wat hem op kritiek vanuit de Tweede Kamer kwam te staan, waar een meerderheid voor een verbod op glyfosaat was. In een Kamerbrief legde de minister in oktober uit in aanloop naar de stemming op twee gedachten te hinken.
De zorgen over de veiligheid van glyfosaat kwamen voort uit gesprekken die Adema heeft gevoerd met hoogleraar neurologie Bas Bloem van de Radboud Universiteit en ‘case reports’ die hij inzag. Uit de Woo-stukken blijkt volgens Zembla ook dat Adema aanvullend advies inwon bij het RIVM. Die noemde tijdens een ontmoeting met Adema de conclusie van het Ctgb, dat er geen verband met Parkinson zou zijn, ‘niet logisch’.
Vertrouwen, maar ook kritiek
Adema zegt tegenover Zembla nog steeds te vertrouwen op ‘de deskundigheid van het Ctgb’, maar uit ook kritiek op de claim van het Ctgb dat glyfosaat geen risico op Parkinson zou geven, iets dat Ctgb-directeur Ingrid Becks ook in de Tweede Kamer stelde. „Zij zou moeten hebben gezegd: dit stukje weten we nog niet, daar zou aanvullend onderzoek voor plaats moeten vinden”, aldus Adema. De minister zegt in de uitzending dat hij opheldering wil van het Ctgb, en als dat geen ‘adequate antwoorden’ oplevert, hij een formeel onderzoek zal instellen naar de ‘objectiviteit en onafhankelijkheid’ van het instituut.
Het Ctgb zegt in een reactie op de uitzending van gisteravond de uitnodiging voor een gesprek met de minister af te wachten.